Den Onthaestingh krijgt aanlegplek van Leefgoed de Olifant

Gepubliceerd op 3 mei 2017 om 13:14

Stichting Leefgoed de Olifant heeft een aanlegplek gecreëerd in de werkhaven van Ver-Hitland voor IJsselaak Den Onthaestingh. De komst van dit tradionele scheepstype zorgt voor een synarchie die het gebied cultuurhistorisch en recreatief aantrekkelijker maakt.

Stichting Leefgoed de Olifant en stichting Het Varend IJsselschip, dat opereert onder de naam Reederij de IJsel, hebben beide als doel hun erfgoed te behouden. Den Onthaestingh is een zogenaamde ijsselaak. Dit scheepstype werd vroeger gebruikt voor de aanvoer van ondermeer zand naar de steenplaatsen. Dit werd gemengd met de slib uit de IJssel om er die klei van te maken waarvan ijsselstenen werden gebakken.

De IJsselaak is alleen daarom al een verrijking voor Ver-Hitland. Maar de mogelijkheid om het schip te charteren maakt dat er een verbreding ontstaat van het recreatief aanbod. Bedrijfsbijeenkomsten, familiereünies of een vaartocht met vrienden kunnen worden gecombineerd met een lunch of diner in De Dames, waar de passagiers bij moeten parkeren.

Het ziet ernaar uit de Den Onthaestingh, die nu in Oudewater ligt, vrijdag 12 mei voor het eerst zal aanleggen. Het gaat om een proefperiode van een seizoen, maar zowel Reederij de IJsel als Leefgoed de Olifant zijn ervan overtuigd dat het initiatief enthousiast wordt omarmd. Lees meer.


«   »