Veel bezoekers tijdens Open Monumentendagen

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 12:05

Tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekend waren in Zuidplas elf Rijksmonumenten open voor bezoekers. Zo ook de voormalige steenplaats van de familie Van Lange, nu Leefgoed de Olifant, met het Rijksmonument Steenoven De Olifant die is omgebouwd tot villa. Het programma was vanwege Covid-19 enigszins aangepast, maar kon gelukkig doorgang vinden, zodat we tijdens acht rondleidingen in totaal 180 bezoekers konden ontvangen.

Voor veel bezoekers was het een eerste kennismaking met de rijke historie van deze plek langs de rivier. “Ik fiets hier al zo vaak langs, maar kijk met de kennis van nu heel anders aan tegen deze prachtige plek” was een veelgehoorde opmerking. Onze gids Bart Belonje nam de bezoekers mee naar vroegere eeuwen, toen er langs de Hollandsche IJssel nog volop ijsselsteentjes werden gebakken.

Niet alleen de fabricage van de beroemde ‘geeltjes’, zoals ze ook wel werden genoemd, kwam aan bod tijdens de wandeling, maar ook de anekdotes over de vroegere bewoners van het buurtschap. Zoals de ongetrouwde gezusters Bloot, tot 1972 de eigenaressen van de steenplaats, waarnaar Restaurant & terras De Dames is vernoemd. Beide dames zijn vastgelegd in een kunstwerk bij de ingang van het Leefgoed en heten daar bezoekers een warm welkom.

In de voormalige ovenruimte vormt het nieuwe kunstwerk van Mariska Palsgraaf een bijzondere aanvulling op het steenovenverhaal. Ze maakte een zwart gebrande XXL replica van een steenovenkruiwagen om tastbaar te maken hoe heet de stenen na het bakken konden zijn die de vrouwen van de steenplaats uit de oven kruiden; soms nog zo heet, dat het hout van de kruiwagens ging smeulen.

De wandeling eindigde bij het oude tolhek, dat vroeger pas openging voor passanten die de toegangsweg van de dijk naar de Ouderkerkselaan wilden gebruiken als de tol was betaald aan de familie Bloot.

Nu staat het hek uitnodigend open voor bezoekers van de Beeldentuin. Deze is gratis is te bezoeken tot en met 1 november van woensdag t/m zondag vanaf 11.00 tot 18.00 uur. Met ingang van 7 oktober sluit de Beeldentuin om 17.00 uur.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.