Rondleidingen tijdens Open Monumentendag  september 2019

Alle activiteiten en dienstregelingen voor Open Monumenten op zaterdag 14 september  vindt u door te klikken op de voorkant van de folder met Nieuwerkerk, Gouderak en Moordrecht, de folder van Capelle, Krimpen en Ouderkerk aan den IJssel.

Het uitgebreide complete aanbod van de hele Hollandsche IJssel met de vaardienstregeling vindt u in Nieuws Altijd Anders.

In het kader van Open Monumentendag krijgt u de kans om rijksmonument villa Steenoven de Olifant te bezoeken onder leiding van gids Bart Belonje. Hij vertelt over de historie van de steenplaats van toen in deze oven de ijsselsteen werd gebakken, van de transformatie tot woondomein en de totstandkoming van Leefgoed de Olifant.

De start van de rondleidingen is op het terras van De Dames. 

In 1973 werd steenoven De Olifant verbouwd tot monumentale villa . De inmiddels overleden Architect Gunnar Daan heeft, de oven, karakteristieke elementen en de stijl van ondermeer de turfschuren behouden. Daardoor kunt u nog steeds ervaren hoe het bakproces er vroeger verliep. De bijzondere woning die de status rijksmonument heeft, is ook vanwege de gekozen architectuur een bezoek waard.

U kunt via onderstaand inschrijfformulier tot 12 september uw voorkeurstijden aangeven, zodat we aan de hand daarvan een indeling kunnen maken. Wij mailen u vooraf uw bezoektijd door.

Heeft u zich niet aangemeld, dan kunt u alleen mee als er nog plaats is in de groep. De steenoven is een privéverblijf, dus de groepen kunnen niet groter zijn dan 25 personen.

Op zaterdag kunt u met een oldtimerbus komen. Deze rijdt vanaf 11 uur ongeveer iedere drie kwartier rondjes tussen molen Windlust op Kortenoord, De Oudheidkamer aan de ’s-Gravenweg, de Steenovens Klein Hitland aan de Groenendijk en Leefgoed de Olifant.

Met een schip of een oldtimerbus

Leefgoed de Olifant is onderdeel van de organisatie die er onder meer voor zorgt dat er op zaterdag vanaf 11 uur een oldtimerbus rondrijdt tussen de plekken, waar in Nieuwerkerk aan den IJssel tijdens Open Monumentendag activiteiten plaatsvinden. Deze bus stopt eveneens bij de haven van korenmolen Windlust op Kortenoord. Vanaf Kortenoord vaart die dag passagiersschip de Libra op en neer naar de havens van Gouderak (Moordrecht bereikbaar via veerpont Gouderak-Moordrecht) en Ouderkerk aan den IJssel (Leefgoed de Olifant bereikbaar via veerpont Ouderkerk-Ver-Hitland). Ouderkerk wordt op zijn beurt aangedaan door de vier museumschepen die rondjes varen via de steiger bij het Vuykpark in Capelle aan den IJssel en de haven bij korenmolen Schelvenaer in Krimpen aan den IJssel.

Meer over de geschiedenis van de voormalige steenplaats vindt u hier.


Aanmeldformulier voor rondleiding op Leefgoed en in Rijksmonument steenoven de Olifant