LEEFGOED NIEUWS

Samen met de vrijwilligers van de non-profit stichting Leefgoed de Olifant, organiseren we met regelmaat culturele evenementen en buitenactiviteiten om de parkachtige omgeving met beeldentuin aan de rand van Park Hitland te onderhouden, zodat u er nog vaak en lang van kunt genieten. In de Leefgoed Agenda kunt u zien of er iets van uw gading bijzit.

Op de plek waar tot een eeuw geleden ijsselstenen werden gebakken en vrouwen en kinderen zwoegden voor hun dagelijks brood, komt u nu heerlijk tot rust op een van onze terrassen in het groen, of in het gezellige Restaurant & theehuis De Dames.

De locaties op het Leefgoed zijn geschikt voor recepties of vergaderingen in de natuur.

Het Leefgoed Team zorgt niet alleen voor de horeca op de locaties, maar kan ook buiten het Leefgoed uw catering verzorgen, waar u maar wilt.

15 nov. 2017

Door het grote succes van vorig jaar konden we er niet onderuit: opnieuw komt er een Kerstdiner Dansant in het stijlvolle Rijksmonument steenoven De Olifant.

Ook deze keer verzorgt Raymond van Barneveld live de muzikale omlijsting in de salon die in Kerstsfeer is ingericht. Dat staat garant voor een sfeervolle avond met gezellig dansen. De hoeveelheid plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij om te reserveren. Het gebeurt zondagavond, 24 december.

Het Kerstmenu belooft veel moois en heeft u speciale wensen of allergiën, dan houden we daar graag rekening mee.

 

Coppa van wildzwijn met tartaar van gepofte rode biet en een hangop van geitenyoghurt
***
Bisque van noordzeekrab
met een garnituur van zeevruchten
***
Ravioli gevuld met gekonfijte eendenbout
in een bospaddenstoelen - truffelsaus
***
Duo van ree met een bijpassende garnituur
***
Kerstdessert van de chef

€ 59,50

Lees meer »
23 okt. 2017

De nieuwe WinterAgenda is er met gezellige en culinaire momenten bij de warme spekstenen openhaard en niet te vergeten de Kerstdagen.

Op leefgoed.nl/agenda vind u deze nieuwe WinterAgenda met beproefde activiteiten. We gaan het jaar uit met het High Tea novembervoordeel om nog even met uw vrienden of familieleden bij elkaar te komen voordat de drukke feestperiode eraan komt. Voor de liefhebbers Een gezellige wildproeverij met levende muziek en natuurlijk een reprise van het fantastische Kerst dansant in steenoven de Olifant met als muzikale gastheer crooner Raymond. Vergeet niet bijtijds te reserveren, want vol=vol.

De leaflet leefgoed.nl/agenda kun u printen of meenenemen als u Restaurant de Olifant bezoekt.

Lees meer »
25 sep. 2017

Maandag 25 september zijn de palen geslagen voor een nieuwe vergaderlocatie op Leefgoed de Olfant. Deze vervangt de grote tent op locatie De Zander die daar voor groepsbijeenkomsten werd gebruikt. De Kas is bedoeld voor gezelschappen die het leuk vinden in het groen te vergaderen of om een andere reden samen willen komen. Het Leefgoed wil er, om in stijl te blijven, decoratieve kruiden en eetbare bloemen laten groeien die de keuken van het restaurant kan gebruiken.

‘Met De Kas zijn we minder afhankelijk van weersinvloeden’, legt voorzitter Ariann Kraaijeveld uit, uit. ‘In de praktijk moesten geplande bijeenkomsten, vooral bij nat- en winderig weer, uitwijken naar een andere locatie. We moesten deze altijd achter de hand houden, waardoor we die niet aan derden beschikbaar konden stellen. We hebben daarom een alternatieve duurzame oplossing gezocht die dezelfde buitenbeleving geeft en een vergelijkbare capaciteit biedt. Er kunnen straks zo’n 60 personen zitten. De Kas wordt een orginele tuinderskasconstructie met vier kappen, samen 16 meter breed en 9 meter diep. Aan de kant van het buitenterras, kan de pui over acht meter openschuiven.’
Voor de vaste bezoekers krijgt het een vertrouwde aanblik, want het meubilair van restaurant De Dames verhuist deels naar dit nieuwe onderkomen. ‘We maken direct van de gelegenheid gebruik om ons restaurant een upgrade te geven, zodat de inrichting daar beter aansluit op wat we culinair te bieden hebben,’ meldt Kraaijeveld. ‘De Kas is, net als de tent vroeger, bereikbaar via het hek van het Leefgoed bij de parkeerplaats’.
De kas kan snel worden gebouwd en ingericht. Vermoedelijk kan er eind oktober al gebruik van worden gemaakt.
 
Lees meer »
11 sep. 2017

Tijdens de Open Monumenten op 9 en 10 september was ambassadeur Bart Belonje opnieuw de gids. Zo'n 70 mensen kregen van hem uitleg over de historie van Leefgoed de Olifant.

Net als vorig jaar waren de grote spandoeken met historische foto's als eyecatchers neergezet. Dit jaar kon behalve voormalige steenoven De Olifant, dat een Rijksmonument is, ook een bezoek worden gebracht aan Den Onthaestingh. En net als vorig jaar was het programma afgestemd met de stichting Steenovens Klein Hitland die ook rondleidingen verzorgden bij de vier oven van de voormalige steenplaats van de familie Mijnlieff.

Lees meer »
21 jun. 2017

De historische ijsselaak, of ijsseltsjalk Den Onthaesting van Reederij de IJsel heeft dankzij Leefgoed de Olifant een nieuwe thuishaven voor haar chartertochten. De thuishaven van deze ijsselaak was Oudewater, maar dit gaf teveel beperkingen. Vanwege de historische en organisatorische raakvlakken zorgde stichting Leefgoed de Olifant ervoor dat er een nieuwe thuisbasis kwam bij Leefgoed de Olifant aan de Ver-Hitlandse werkhaven.

 

IJsselaken, eerst van hout later van staal, werden tot begin 1900 gebruikt om zand te halen van de oevers van de Lek. Dit werd gemengd met het slib uit de IJssel om klei van te maken voor de ijsselstenen, zoals ze in Rijksmonument Steenoven de Olifant werden gebakken. Zandschipper Arie Kreuk van Ver-Hitland die zo’n ijsselaak had, vond in 1916 de zelflosinstallatie uit, die een revolutie teweeg bracht voor het laden en lossen van een zandschip.

Den Onthaestingh is een museumschip dat, net als Leefgoed de Olifant, in stand wordt gehouden met behulp van vrijwilligers. De opbrengsten van de charters zijn nodig om het schip te onderhouden. Den Onthaestingh werd in 1912 onder een andere naam als zand/grindschip gebouwd op de werf van wed. Duyvendijk of Van Limborgh in Lekkerkerk. Na verbouwd te zijn tot passagiersschip, voer het tot voor kort als trekschuit voor Rederij de IJsel in de gekanaliseerde bovenloop van de IJssel, waarbij trekpaarden werden ingezet. De grote belangstelling hiervoor zorgde ervoor dat de stichting de kleinere schepen Jan Kordaat en Jan Salie aankocht, die ook in de smallere waterlopen en de grachten van Gouda met toeristen kunnen varen. De concurrentie die de ijsselaak daardoor kreeg, zorgde ervoor dat het emplooi voor het grote schip taande.

 

Door te kiezen voor de nieuwe aanlegplek aan de benedenloop van de IJssel met getijstromingen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Eigenaar stichting Het Varende IJsselschip werkt met vrijwilligers die een grootvaarbewijs hebben. De stichting hoopt op deze plek wel voldoende passagiers te krijgen om het schip te kunnen conserveren en in de vaart te houden. Het prachtige varende erfgoed is geschikt is voor maximaal 30 passagiers. Het kan op dit brede stuk IJssel ook zeilen en dat heeft zo z’n charme. Bovendien is de ligging interessant omdat niet alleen Gouda, maar ook de populaire Rotterdamse havens op een afstand liggen die binnen de tijd van een normale charter is te bereiken.

Het schip gaat zaterdag 1 juli om 11 uur zijn officiële maidentrip houden vanuit de haven van Ver-Hitland. Enkele wethouders van Zuidplas hebben aangekondigd deze tocht graag mee te maken. Ook de pers wordt uitgenodigd. Ze zullen niet de enigen zijn. Van 13 tot 15 uur is het schip voor belangstellenden te bezichtigen tijdens een Open Schip met een hapje en een drankje. Bezoekers kunnen parkeren bij De Dames, Groenendijk 325, Nieuwerkerk aan den IJssel. Meer informatie vindt u op www.leefgoed.nl/varen.

info sites:

http://kreuk-zand.nl/?page_id=801

www.blokenko.nl/pdf-overig/13-NieuwLevenvooreen100jarige_2dedruk-juli2013.pdf

www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/afbeeldingen/schepen/vrachtschepen_oud/aken/zandaak_dgv00.html

www.youtube.com/watch?v=5JFRLlfeYxY

home.kpn.nl/xoho46ew/18 ijsselaak.htm

www.heathorn.com.au/JanKreuk/index.html

Lees meer »


Houdt u ervan om lekker bezig te zijn in de natuur?
Met een clubje plukken, snoeien of kloven?
Helpen bij de culturele evenementen?

Wordt dan vrijwilliger van stichting Leefgoed de Olifant.


Foto's kijken van de activiteiten die plaatsvonden?
Ga dan naar Google+

naamloos20150611-1552-1.jpg