STEENOVEN DE OLIFANT

Steenoven de Olifant is een Rijksmonument met een rijke historie. De oven waarin eens de befaamde ijsselstenen werden gebakken, is nu een voorhof dat bereikbaar is via een poortje. Hieromheen is in de zeventiger jaren een monumentale villa verrezen, ontworpen door architect Gunnar Daan. Het riante woonhuis werd in de stijl van de houten turfschuren gebouwd. 

Het terrein van de oude steenfabriek, de steenplaats, werd een parkachtige tuin met schuren. Dit geheel vormt nu Leefgoed de Olifant.

In de rechter turfschuur van de villa is de enorme living waarin op kleine schaal culturele activiteiten plaats vinden, zoals huiskamerconcerten, maar ook recepties, zelfs een kerstdiner dansant. Zie de Agenda

De huidige eigenaren, Ahja Sipkema, een nazaat van de steenfabrikanten die de Olifant bezaten, en haar partner Ariann Kraaijeveld, die in de villa wonen, wilden het erfgoed aanvankelijk afstoten vanwege de enorme exploitatielasten.

Begin dit millennium ontstond de mogelijkheid om geld te generen middels horecaactiviteiten en de verhuur van opstallen als vergaderlocaties . Hierdoor blijft het familiebezit behouden en kunnen er culturele activiteiten plaatsvinden.

Ook derden kunnen van het unieke Leefgoed profiteren. De non profit stichting Leefgoed de Olifant werd opgericht om de activiteiten te organiseren.

De opstallen zijn inmiddels geheel verbouwd en zijn geschikt voor de nieuwe functies. Een deel van het terrein werd heringericht voor een afrit en parkeervoorzieningen.

De belangstelling was groter dan gehoopt, daarom werd al snel, geheel in stijl, de extra vergaderlocatie De Hut en De Kas toegevoegd in de vorm van een kweekkas.


Houdt u ervan om lekker bezig te zijn in de natuur?
Met een clubje plukken, snoeien of kloven?
Helpen bij de culturele evenementen?

Wordt dan vrijwilliger van stichting Leefgoed de Olifant.


Foto's zien van activiteiten die op het Leefgoed plaatsvonden? Ga dan naar Google+