Gravad lax

Gepubliceerd op 9 maart 2017 om 09:28

In onze maandelijkse rubriek Koken met passie bereidt chef-kok Erwin Visser van Restaurant De Dames van het Leefgoed De Olifant deze keer zalm. Geen gewone zalm maar een Gravad lax oftewel een "begraven zalm". Het vraagt wat voorbereidingstijd maar je krijgt er wel wat voor terug.

In deze podcast uit Hitland Magazine van 8 maart vertelt Erwin welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het gerecht in stappen kunt maken. Eet smakelijk.

< Beluister de uitzending

 


Bereidingswijze,

Een pond verse zalmfilet
2 eetlepels (ongeveer 30 g) zeezout
2 eetlepels (25 g) donker bruine basterdsuiker
2 eetlepels grove mosterd
2 theelepels gemalen zwarte peper (4.2 g)
Een bosje verse dille

Plastic Folie

De zalm controleren:
Wrijf even over de filet heen zodat u zeker weet dat er geen graten meer in de filet zitten.
Als de zalm vers is leg hem dan op een groot stuk folie met de huid naar beneden.

De smaakmakers:
Doe het zout, suiker, mosterd en de zwarte peper in een kom en meng dit tot een gelijkmatig verdeeld mengsel. Schep het mengsel op gelijkmatig op de vis en zorg dat u de gehele filet zo goed mogelijk bedekt. Leg nu de dille op dit mengsel. Wees vooral niet te zuinig met de dille, omdat de dille voor een groot gedeelte de smaak van de Graved Lax bepaald. Wikkel de zalm, zout en dille sandwich, strak, in het plastic folie. Neem een tweede vel huishoudfolie en wikkel opnieuw. Leg het pakketje in een ovenschaal of een diep bord.
Dit is erg belangrijk omdat er vaak nog wat vocht uit het pakketje komt.
Stop het pakketje in de koelkast en wacht ongeveer 2 a 3 dagen.

Snijden van Graved Lax:
Gebruik een scherp mes om de gravlax snijden. Snij nu mooie dunne plakjes van de zalm en serveer deze met een schijfje citroen en geroosterd brood. Dit gerecht is erg geschikt als voorgerecht en relatief eenvoudig te maken.


«   »