Varen met een historische ijsselaak op de IJssel

In Werkhaven Hitland naast Leefgoed de Olifant ligt de historische ijsselaak Den Onthaestingh van Reederij de IJsel. Zo'n schip werd vroeger door ‘zandvissers’ gebruikt om zand van de Lekoevers te halen aan te voeren bij de steenovens. Dit zand werd gebruikt om door de ijsselslik te mengen om de klei te verkrijgen voor de typisch gele ijsselstenen. Het zand werd tevens gebruikt om de steenvormen te bezanden, zodat de in de vorm geknede klei, de vormelingen, er makkelijk uit konden vallen op de plakplaats. Hier droogden de vormelingen tot de rauwe stenen die de oven ingingen om daar te worden gebakken.

Leefgoed de Olifant heeft het mogelijk gemaakt dat dit varend erfgoed een plek kreeg in de werkhaven.

Met deze aak kunnen maximaal 30 personen een vaartocht maken over de unieke getijrivier de Hollandsche IJssel. Als het mee zit onder zeil. Een bezoek aan Rotterdam, Gouda of stadjes verder weg behoort tot de mogelijkheden. Ook een tocht voorbij de unieke Waaiersluis richting Oudewater langs een jaagpad, waarbij paarden het schip trekken, kan worden georganiseerd. De vrijwilligers die het schip bemannen kunnen onderweg vertellen over het schip en de omgeving.

De Dames verzorgt de catering aan boord. Zo kunt u er een schitterend dagje uit van maken. Na afloop kunt u bijvoorbeeld dineren bij De Dames. Een tochtje van een aantal uren maken na een heerlijke lunch en een bezoekje aan ons Beeldenpark behoort tot de mogelijkheden. Ook leent een vaartocht op het schip zich uitstekend als uitstapje tussendoor tijdens een meeting op een van de vergaderlocaties. Er kan gezorgd worden voor animatie. Aan boord is een bar. 

Passagiers dienen te parkeren bij De Dames, Groenendijk 325.

 

Arrangementen

Minimaal 10, maximaal 30 personen, minimaal 2 uur varen.
Tot en met 15 personen € 12,50 per persoon per uur.

Vanaf 16 personen €200,00 per uur incl. schippers en btw.

Leeg aan- en/of afvaren €50,00 per uur.

  

 


Lunch aan boord.

De lunch bestaat uit diverse eenvoudig belegde broodjes, salade, rauwkost en handfruit. Geserveerd in picknickmanden. Keuze uit melk/karnemelk en jus d’orange € 17,50 p.p.

 

De mosselvaart!

Ontvangst aan boord met een glas prosecco. Tijdens de vaart serveert het Leefgoed mosselen met friet en salade € 22,50 p.p. Dit arrangement kan alleen gebruikt worden in het mosselseizoen. De minimale vaartijd is 4 uur.

 

Vis aan boord!

Ontvangst aan boord met een glas prosecco. Het Leefgoed serveert tijdens de vaart allerlei heerlijke soorten vis. Daarbij moet u denken aan haring met uitjes, zilte oesters en vis van het seizoen. Het geheel wordt begeleid door bijpassende wijnen en kakelvers brood met smeersels € 30,00. De minimale vaartijd voor dit arrangement is 4 uur.

 

Dinervaart!

Zittend op het dek geniet u van een prachtig diner aan een gedekte ‘tafel’. Het maximum aantal personen voor deze vaart is 14.

Het Leefgoed stelt graag een menu voor u samen in uw smaak en naar uw budget.

Heeft u zelf een goed idee? Het Leefgoed stelt graag een arrangement met u samen.

 

Informatieformulier

Stichting Het Varend IJsselschip

Het doel van Stichting Het Varend IJsselschip is historische ijsselschepen in de vaart houden; de exploitatie van de schepen is nodig om dit doel te bereiken.

Den Onthaestingh is eigendom van de stichting Het Varend IJsselschip, dat bekend staat onder de historische naam Reederij de IJsel, die vroeger met salonboten het passagiersvervoer verzorgde tussen Rotterdam en Gouda. De stichting heeft ook enkele schepen waarmee rondvaarten worden gehouden in en rond Gouda.

We bespreken graag de mogelijkheden met u.

 

Stuurlui gezocht

Reederij de IJsel zoekt nog vrijwilligers met een grootvaarbewijs, daarom zijn de mogelijkheden vaak beperkt tot vaartochten van enkele uren voor groepen van 12 tot 15 personen.

Heeft u een (groot) vaarbewijs en wilt u als vrijwilliger af en toe varen tijdens een chartertocht, dan kunt u zich melden via secretariaat@leefgoed.nl of bellen met 0180-323 414