Varen met een historische ijsselaak op de IJssel

In Werkhaven Hitland naast Leefgoed de Olifant ligt de historische ijsselaak Den Onthaestingh van Reederij de IJsel. Zo'n schip werd vroeger door ‘zandvissers’ gebruikt om zand van de Lekoevers te halen aan te voeren bij de steenovens. Dit zand werd gebruikt om door de ijsselslik te mengen om de klei te verkrijgen voor de typisch gele ijsselstenen. Het zand werd tevens gebruikt om de steenvormen te bezanden, zodat de in de vorm geknede klei, de vormelingen, er makkelijk uit konden vallen op de plakplaats. Hier droogden de vormelingen tot de rauwe stenen die de oven ingingen om daar te worden gebakken.

Leefgoed de Olifant heeft het mogelijk gemaakt dat dit varend erfgoed een plek kreeg in de werkhaven.

Met deze aak kunnen uiteindelijk maximaal 30 personen een vaartocht maken over de unieke getijrivier de Hollandsche IJssel. Als het mee zit onder zeil. Een bezoek aan Rotterdam, Gouda of stadjes verder weg behoort tot de mogelijkheden. Ook een tocht voorbij de unieke Waaiersluis richting Oudewater langs een jaagpad, waarbij paarden het schip trekken, kan worden georganiseerd.

Aan boord is een bar. De vrijwilligers die het schip bemannen kunnen onderweg vertellen over het schip en de omgeving.

Er kan gezorgd worden voor animatie aan boord.

Passagiers dienen te parkeren bij De Dames, Groenendijk 325.

 

Arrangementen

Reederij de IJsel zoekt nog vrijwilligers met een grootvaarbewijs, daarom zijn de mogelijkheden vaak beperkt tot vaartochten van enkele uren voor groepen van 12 tot 15 personen.

Gewoon een paar uur varen met een gezelschap kan; De Dames verzorgt de catering aan boord. Zo kunt u er een schitterend dagje uit van maken. Na afloop kunt u bijvoorbeeld dineren bij De Dames. Een tochtje van een aantal uren maken na een heerlijke lunch en een bezoekje aan ons Beeldenpark behoort tot de mogelijkheden. Ook leent een vaartocht op het schip zich uitstekend als uitstapje tussendoor tijdens een meeting op een van de vergaderlocaties.

 

Stichting Het Varend IJsselschip

Het doel van Stichting Het Varend IJsselschip is historische ijsselschepen in de vaart houden; de exploitatie van de schepen is nodig om dit doel te bereiken.

Den Onthaestingh is eigendom van de stichting Het Varend IJsselschip, dat bekend staat onder de historische naam Reederij de IJsel, die vroeger met salonboten het passagiersvervoer verzorgde tussen Rotterdam en Gouda. De stichting heeft ook enkele schepen waarmee rondvaarten worden gehouden in en rond Gouda.

We bespreken graag de mogelijkheden met u.

 

Stuurlui gezocht

Heeft u een (groot) vaarbewijs en wilt u als vrijwilliger af en toe varen tijdens een chartertocht, dan kunt u zich melden via secretariaat@leefgoed.nl of bellen met 0180-323 414


Informatieformulier